ЕКСКОРИОЗА ПО ЛОЗАТА

ЕКСКОРИОЗА ПО ЛОЗАТА

ЕКСКОРИОЗА ПО ЛОЗАТА

Екскориоза по лозата

Това заболяване причинява образуването на лезии по издънките, листата и леторастите, а в последствие се стига и до отпадане на плодовете.
Болестта се изразява през ранните етапи на растеж през пролетта, като засяга пъпките, които са в основата на летораста. Те не успяват да се развият нормално. Листата не успяват да се развият добре, те остават малки и деформирани в различна степен и по тях се появяват характерни некротични петна. Най-силно засегнатите дори се разкъсват. Такива петна с елипсовидна форма се появяват и при едногодишните и многогодишните израстъци и в последствие кората се напуква. Те стават слаби и лесно се чупят от вятъра или плодовете.
Съцветията могат да се заразят още преди цъфтежа и в този случай те изсъхват напълно. При проява на болестта на по-късен етап, или при по-слабо заразени участъци, по зърната които започват да зреят се появяват бавно нарастващи петна. Цвета им в началото е кафяв, а в последствие се изменя, става синкаво-черен и петната хлътват. Зърната изсъхват напълно, което нанася много значителни икономически щети по гроздето.
За да се предпази лозовото насаждение от болестта е задължително посадъчния материал да бъде здрав и да не се допуска да се взима такъв от заразени лози. Засегнатите части да бъдат отстранени и резитбата на лозите да става преди сокодвижението.

Как да се справим с Екскориоза по лозата?

За борба с болестта се предприемат и няколко пръскания, като те са:
Първото пръскане се извършва още при набъбване на пъпките, второто е когато растенията са във фаза втори-трети лист, а останалите пръскания съвпадат с тези за мана.

Препаратите които се използват са следните:
Верита ВГ 0,2% разтвор, Тиовит джет 80 ВГ 1250 гр/ дка., Микал флаш 0,3 %, Моментум Екстра БГ 300 гр/дка, (използва се за винени сортове), Пасо Добле 70 ВГ/ 200 гр./дка.

 

Loading

Leave a Comment