МАНА ПРИ ЛОЗАТА

МАНА ПРИ ЛОЗАТА

МАНА ПРИ ЛОЗАТА

Мана при лозата

Влажното време, честите валежи, голямото заплевяване и гъстите насаждения са предпоставка за една от най-значимите икономически болести при лозите у нас – маната. Това е гъбна болест, която засяга всички зелени надземни части на растенията, но най-опасна е когато зарази гроздовете (ресите) и листата.

Първоначално проникналата в тези части болест се развива във вътрешността им, без това да е видимо отвън. Първият симптом, който се появява, включва неправилни, жълти петна по повърхността на листата и жълтеникаво зелени върхове. С напредването на болестта жълтите повърхностни петна стават кафяви поради некроза (смърт) на растителната тъкан. Освен това долните страни на листата се покриват от мъхест налеп, чийто цвят преминава от бял до сив.

Крайният резултат е преждевременното обезлистване, когато заразените листа се отделят от стъблото. Поради тази причина фотосинтезата е затруднена и с течение на времето, гроздовете не могат да бъдат изхранени. По растящият плод също  се появяват петна, а в по-напреднал стадии на болестта, той се покрива с бял налеп. Това води до набръчкване на „кожата“ на плода или изкривяване на формата му. Може да се отбележи промяна на цвета от лилаво към червеникаво кафяво, при което зърното изсъхва и окапва. Най-чувствителни са лозите през периода на формиране на ресите до наедряване на зърната до големина на грахово зърно.

Засегнатите лози стават по-чувствителни към измръзване през зимния период, а последващото плододаване през пролетта е значително намалено.

Съветите на агронома:

Борбата се води успешно, когато се използва прогноза и пръсканията се извършват по метода на инкубационните периоди. Пръска се през 12-14 дни, когато има условия за развитие на болестта.

Препаратите които се използват са: Делан 700 ВДГ  0,05%, Акробат Р 250 гр/дка., Акробат плюс ВГ 200 гр/дка., Оверго 80 мл/дка., Профайлър  200 гр/дка и др.

 

 

 

Loading

Leave a Comment