АГРО-БЮЛЕТИН 07.04.2020 – Перущица и Брестовица

АГРО-БЮЛЕТИН 07.04.2020 – Перущица и Брестовица

АГРО-БЮЛЕТИН 07.04.2020 – Перущица и Брестовица

АГРО-БЮЛЕТИН 07.04.2020 – Перущица и Брестовица

Състояние на насажденията

Към момента в землището на село Брестовица  ранно цъфтящите сортове череши са във фаза масов цъфтеж. Ниските температури през периода, за съжаление доведоха до измръзване на голяма част от цветовете. Между 40 % и 60 % са загубите в по-високата част на землището, а в по-ниската част на някои места стигат и до 70%. Поради студеното и дъждовно време летежа на пчелите, през по-голяма част от периода на опрашване, беше затруднен. Това също неминуемо ще се отрази негативно на очакваната през тази година  реколта.
В землището на град Перущица картината при ранно цъфтящите сортове череши е подобна. Късно цъфтящите сортове, обаче са във фаза начало на цъфтежа. Това ни дава основание да се надяваме, че при тях условията за опрашване и оплождане ще са по-благоприятни.

Препоръки от агронома

Падналите обилни валежи и покачващите се температури създават благоприятни условия за развитие на ранното кафяво гниене и други гъбни болести, като съчмянка и бяла ръжда. Желателно е борбата с тях да продължи с един от слените препарати:

  • Делан 700 ВДГ 0,05% ,Тирам 80 ВГ 0,3%, Фоликур 0,075%, Карамат 300 мл./дка.,Сигнум 75 гр./дка.

Лозовите насаждения в двете землища, все още не са се развили, което дава възможност на закъснелите стопани да довършат резитбите и предпазните зимни пръскания.


 

Loading

Leave a Comment