АГРО-БЮЛЕТИН 09.04.2020 – с. Чалъкови

АГРО-БЮЛЕТИН 09.04.2020 – с. Чалъкови

АГРО-БЮЛЕТИН 09.04.2020 – с. Чалъкови

АГРО-БЮЛЕТИН 09.04.2020 – с. Чалъкови

Състояние на насажденията

Реколтирането на ранния картоф, оранжерийно производство е към края си, понеже площта трябва да бъде освободена за настаняване на основната за земеделците култура. На много места се наблюдават повреди от ниските температури, което води до значително намаляване на добива. При използването на полиетилен притежаващ IR ( инфра ред ) ефект, повредите от ниските температури са значително по-малки. При оранжериите с такъв полиетилен сутрешните температури вътре, са с няколко градуса по-високи.

Студеното време в края на месец март и началото на месец април, забави разсаждането на пипера, доматите и другите култури в оранжериите.

Поради голямото търсене и добрата ценна, зеления чесън, вече е почти реколтиран и продаден. За останалата част е необходимо да се положат допълнителни грижи. Поради падналите обилни валежи и повишаващите се температури, нападението на посевите от ръжда е много вероятно, а с настъпващата пролет е започнал летежа на луковата муха.

В землището на село Чалъкови ранно цъфтящите сортове череши са във фаза масов цъфтеж. Повредите по цветовете, в следствие на ниските температури са малки. Измръзванията варират между 10 % и 20 % . Късно цъфтящите сортове са във фаза начало на цъфтежа и се предполага, че при тях условията за опрашване и опложда ще са благоприятни.

Препоръки от агронома

Срещу почвени патогени при разсаждане на оранжерийните култури се препоръчва топене на разсада в разтвор от 0.15% Проплант 722 СЛ плюс 0.1%, Топсин М 70 ВДГ.
Срещу луковата муха площите могат да бъдат третирани с: Вазтак 100 ЕК 0.015% или Децис 0.04%.
Срещу ръждата се използват препаратите Луна експирианс 100 мл/дка, Сигнум 150 гр/дка, Ортива топ 100 мл/дка.

 

 

Loading

Leave a Comment