ЧЕРЕШОВА ПЛОДОВА МУХА

ЧЕРЕШОВА ПЛОДОВА МУХА

ЧЕРЕШОВА ПЛОДОВА МУХА

Черешовата плодова муха

Какво представлява и как да се предпазите!

Черешовата муха е икономически най-важния неприятел при средно-ранните и късни сортове череши. При ранните сортове, като Ърли лори, Бигаро бюрла, Нимба и др. поради ранното им развитие не се наблюдава нападение. Ако все пак бъде забелязано, то е незначително и прилагането на химически мерки за борба с неприятеля е икономически необосновано.

Черешовите плодови мухи са  с големина 4-6 мм., като женските екземпляри са по едрите. Притежават кафяво-черна окраска. Главата им е жълта, крилата са бледожълти с по четири тъмни напречни ивици, гръдният щит е светло оранжев, на преднегръда има две широки светли и три тесни тъмни ивици. Прекарват десет месеца в годината в почвата под дърветата на дълбочина около 10 см. Какавидите започват да се развиват, когато температурата на почвата се повиши над 10 градуса. Обикновено се изискват валежи, достатъчни за навлажняване на горния сантиметър от почвата, преди да се появят мухите. Условията на суха почва могат да отложат появата. Летежа на мухата започва към 5-20 Май и продължава около два месеца. Най-често има 10 дни между появата на мухата и снасянето на яйца в плодовете които са започнали да се обагрят. Те се излюпват за около 4 дни до една седмица, а ларвите се хранят от плодовете около две седмици. Зрелите ларви са кремави и достигат дължина около 8 мм. Когато са напълно пораснали, те се спускат на земята и се заравят в почвата. Има само едно поколение годишно.

Заразените плодове често изглеждат нормални, докато ларвите все още не са пораснали. Те могат и да се обезцветят от пункциите за полагане на яйца, направени от женската близо до дъното на плода. Зрелите череши са повредени, след като яйцата са се излюпили и са започнали да ядат плодовете отвътре навън. Повредите се появяват като потънали, изтъркани участъци по повърхността на почти узрелите и узрели череши. Ларвите превръщат вътрешността на плодовете в каша и черешите стават по-меки от обичайното.

Този вредител може да бъде въведен в нови райони, чрез транспортиране на заразени пресни череши, почва или посадъчен материал, взети от местност, където вече съществува.

Пръсканията трябва да са насочени към възрастните, преди да започне снасянето на яйца. Ако не бъдат взети мерки, за борба с вредителя, ларви могат да бъдат намерени в 80 до 100% от плодовете. Понякога в един плод могат да бъдат открити повече от две яйца, но те са снесени от различни мухи. Възрастните трябва да бъдат контролирани 5 до 6 дни след появата им.

Съветите на Агронома:

При средно-ранните сортове череши се извършва едно пръскане в началото на летежа на мухата, а при късните сортове се извършват две третирания. Първото 15 дни след началото на летежа , а второто 8-10 дни след първото.

Препаратите за растителна защита са следните:

 Децис 100 ЕК 17,5 мл/дка.- 7 дни карантинен срок.

 Карате зенон 5КС 0,03% – 7 дни карантинен срок,

Вазтак нов 100ЕК 0,015% – 7дни карантинен срок,

Калипсо 0,02% – 14 дни карантинен срок,

Фюри 10 ЕК 0,0125% – 21 дни карантинен срок.

При подбора на препаратите трябва трябва да знаем, кога ще реколтираме, за да подберем препарати с подходящи карантинни срокове. Обикновено  пръскането при средно-ранните и второто пръскане при късните сортове се извършва с препарати с по-къс карантинен срок, а за първото пръскане  при късните с по-дълъг.

 

 

Loading

Leave a Comment