ТРЕТИРАНЕ НА ЧЕРЕШИТЕ С КАЛЦИЙ СРЕЩУ НАПУКВАНЕ

ТРЕТИРАНЕ НА ЧЕРЕШИТЕ С КАЛЦИЙ СРЕЩУ НАПУКВАНЕ

ТРЕТИРАНЕ НА ЧЕРЕШИТЕ С КАЛЦИЙ СРЕЩУ НАПУКВАНЕ

Метеорологичните условия през пролетта и най-вече проливните пролетни дъждове в периода на съзряване и прибиране на реколтата водят до  напукване на плодовете.  Това е най-големия причинител на загуба на реколтата в много райони и в годините с повече паднали дъждове. Напукванията могат да варират от повърхностни разкъсвания на кожата до дълбоки рани в сърцевината на плодовете. Напуканите плодове губят своята стойност и могат да се продават само на местния пазар или на преработващата промишленост.

В зависимост от редица фактори като сорта, продължителността на периода на валежи и температура на въздуха, степента на напукване е различна. Сортовете, които са най-податливи на напукване, включват  сортовете  череши хрущялки като Бигаро Бюрла, Ван, Ламберт, Виншап и др.  В колкото по-напреднала фаза от узряването са плодовете, толкова по-чувствителни са на напукване при евентуални валежи.

За предпазване на реколтата от напукване се използват листни торове за допълнително внасяне на калции. Третирането става през листата, защото така се усвоява най-бързо от растенията.  Пръскането се извършва два-три пъти, преди плодовете да са започнали да зреят.

Най-често използвани са следните:   Вуксал калций 300-600 мл/дка.; Фолиарел калций  – 200 мл/дка

Loading

Leave a Comment