АГРО-БЮЛЕТИН ПЕРУЩИЦА И БРЕСТОВИЦА 11.08.2020

АГРО-БЮЛЕТИН ПЕРУЩИЦА И БРЕСТОВИЦА 11.08.2020

АГРО-БЮЛЕТИН ПЕРУЩИЦА И БРЕСТОВИЦА 11.08.2020

В землищата на град Перущица и село Брестовица, гроздобера на  сорта Прима е към своя край. В момента започва беритбата на изключително ценния български сорт, създаден от професор Бъ6бриков – Афродита. Основно застъпеният сорт Палиери се очаква да достигне беритбена зрялост  към края на месеца. Въпреки положените усилия в борбата с гъбните болести, последните валежи доведоха до заразяване на голяма част от насажденията с обикновена мана. При зазряващите сортове тя не може да доведе до поражения по зърната, тъй като напада само зелените части на растението, но при по-късните сортове може да порази зелените зърна, които в последствие да заболеят и от сиво гниене.

Цената на гроздето в момента е между 1.20 – 1.60 лв за килограм на едро. Реколтата при сорта Прима е много добра тази година, докато при сорта Палиери се очаква да е по-слаба.

Чесъна за глави, които се отглежда в град Критчим вече е напълно реколтиран. Гъбните болести, като бяло и сиво гниене нанесоха големи щети. На отделни ниви загубата стигна до 30-35 %. Това се дължи, както на необеззаразяването на посадъчния материал, така и на монокултурното отглеждане в продължение на 5-6 години.

Черешовите насаждения настанени на неполивни площи вече изпитват недостиг на влага, който се вижда по листата им.

Loading

Leave a Comment