АГРО-БЮЛЕТИН ПЕРУЩИЦА И БРЕСТОВИЦА 11.03.2021

АГРО-БЮЛЕТИН ПЕРУЩИЦА И БРЕСТОВИЦА 11.03.2021

АГРО-БЮЛЕТИН ПЕРУЩИЦА И БРЕСТОВИЦА 11.03.2021

АГРО-БЮЛЕТИН ПЕРУЩИЦА И БРЕСТОВИЦА 11.03.2021

В лозовите насаждения в землището на град Перущица и село Брестовица в момента се извършват зимни резитби и пръскания. Самата резитба се извършва не само с цел формиране на бъдещото плододаване, а и за санитарно почистване на болните участъци.  След резитбата лозята се третират с медни препарати срещу болести и неприятели. За целта се използват следните такива:

Бордо микс 20 ВП 400-500 гр./дка

Фунгуран ОН – 50 ВП 200-300 гр./дка

Шампион ВП – 300 гр./дка и други.

Заради неприятелите зимуващи в кората на лозовите насаждения те трябва да се третират с парафиново масло, като например Овипрон топ ЕК доза 3 л/дка. и други.

Най-ниската температура измерена в района, след поставянето на метеорологичните станции на Фондация „Земята-източник на доходи“  през декември, е -12 градуса. Тази температура е отчетена за много кратък период, което означава че зимните очи на лозите са презимували без проблем. Отчетените количества на падналите валежи в района са в рамките на 170 литра и са довели до много добра влагозапасеност.

При черешовите насаждения също се извършват зимни резитби и пръскания. Много важни са зимните резитби на младите дръвчета – първа, втора и трета година, защото тогава се формира короната на дървото. Ако тази резитба се пропусне, следващата година трябва да се направи по-силна (жестока) резитба, която може да доведе до гъбни и бактериални заболявания в следствие на по-големите рани..Много е важно раните след резитба да се запечатват с овощарска замаска или блажна боя и растенията да се напръскат с мед съдържащи препарати.  За пръсканията се използват гореизложените препарати (както при лозовите насаждения) и още:

Каптан 80 ВГ – 225 гр/дка

Парафинови масла Естюил – 1 до 1,5 л /дка

Овипрон – 3л/дка

Loading

Leave a Comment