АГРО-БЮЛЕТИН СЕЛО ЧАЛЪКОВИ 12.03.2021

АГРО-БЮЛЕТИН СЕЛО ЧАЛЪКОВИ 12.03.2021

АГРО-БЮЛЕТИН СЕЛО ЧАЛЪКОВИ 12.03.2021

Стопаните от с. Чалъкови почти приключват с реколтирането на оранжерийния чесън. Тази година цената беше сравнително добра – между 40 и 50 стотинки за връзка от 5 стръка.  Цената на репичките също беше добра и производителите се радваха на добра реколта. По-малкото грижи и разходи за производството, заедно с късата вегетация  прави културата по-рентабилна от чесъна.  Вегетацията от 45-60 дни в зависимост от температурните условия, позволява да се отгледат 2 до 3 реколти през есенно-зимния период.

Чесъна на полето тази година се развива много добре, поради добрите климатични условия и високите зимни температури, но в момента трябва да се следи за появата на чесновата муха. По време на цъфтежа на вишната и глухарчето е необходимо да се следи и за появата на луковата муха.

В момента протича и расадопроизводството на пипера, който е на 3-ти същински лист. Някои стопани започнаха да използват чиста торфена смес за производство на разсад, което довежда до по-добри резултати. В торфената смес липсват зарази, но трябва да се внимава за поддържането на водния режим, поради по-бързото й пресъхване. Тъй като торфа е беден на хранителни вещества, след фаза кръстосване трябва да започне подхранване с водоразтворими торове. Един от тях е Хоратигроу 15-15-15 (с аминокиселини) Един грам от препарата се разтваря в един литър вода, като за един  1 кв. метър са достатъчни 3 литра от разтвора.

 

Loading

Leave a Comment